Baklava

250 gram filodeeg

75 gram amandelen wit

75 gram walnoten (wij adviseren de chileense walnoot)

75 gram pistachenoten

3 theelepels gemalen kaneel

100 gram roomboter

1.5 deciliter honing

2 eetlepels citroensap

2 eetlepels sinaasappelsap

1/2 deciliter water


Hulpmiddelen:

huishoudfolie

schone theedoek

glazen ovenschaal


Bereiden:

Laat het filodeeg goed afgedekt met een stuk huishoudfolie en een schone theedoek tegen het uitdrogen in 2-3 uur ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden C. Hak de amandelen, de walnoten en de pistachenoten grof en schep ze met de kaneel door elkaar. Smelt de boter. Bestrijk een glazen ovenschaal van ca. 15x25 cm. met de gesmolten boter. Halveer de vellen filodeeg. Leg 1/3 deel van het filodeeg velletje voor velletje in de schaal en bestrijk elk velletje met gesmolten boter. Verdeel er de helft van het notenmensel over. Leg dan het laatste 1/3 deel deeg bovenop. Bestrijk elk velletje met boter. Sprenkel er wat water over en snijd de baklava in vierkantjes. Bak de baklava ca. 35 minuten in een voorverwamde oven tot hij bruin is. Verwarm intussen de honing met het citroensap, het sinaasappelsap en 1/2 deciliter water. Neem de baklava uit de oven en schenk er de helft van de stroop over. Laat dit ca. 20 minuten staan en schenk er vervolgens de rest van de stroop over. Laat de baklava minstens 4 uur staan odat de smaak goed kan intrekken.


 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chocolademelk ff anders

Ingrediënten voor 2 personen:

50-60 gram rauwe cashewnoten

3-4 medjool dadels

1 eetlepel cacoa

1 eetlepel wortel poeder (optioneel)

300 ml water


Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot een egale substantie.

Soms moet je 2 keer blenden voor het beste resultaat.

In plaats van wortel poeder kan je ook wat extra cashewnoten toe voegen.

Als je warme chocolade melk wilt, kan je warm/heet water gebruiken.


Variatie tip: 

1 theelepel kaneel

1 mespunt anijs poeder


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Super ontbijt

ingrediënten;

1 glas (amandel)melk
1 banaan
2 dadels
1 theelepel maca poeder
1 theelepel chiazaad
2 eetlepels cacao nibs
gehakte walnoten
1 theelepel hennepzaad

Doe 1 glas (amandel)melk, 1 banaan, 2 dadels, maca poeder, chiazaad en 2 theelepels cacoa nibs in de blender.  
Dit schenk je in een glas.
Bovenop strooi je wat hennepzaadjes, gehakte walnoten, amandelen en rauwe cacao nibs.
Heerlijk met een verse vijg.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Power ontbijt

ingrediënten;

100 ml (soja of amandel) melk
100 ml yoghurt
1 gele kiwi
1 peer
1 eetlepel chiazaad
1 eetlepel gojibessen
3 eetlepels meusli

Doe de melk, yoghurt, peer en kiwi in de blender.
Als dit een mooie egale massa is geworden, schenk je dit in een kom.
Voeg nu de meusli, chiazaad en gojibessen toe.
Roer alles nog even goed door elkaar en dek het dan af met folie.
Zet het een nacht in de koelkast.
De volgende morgen uit de koelkast halen en even goed doorroeren.
Als je het te stevig vind, kan je nog wat melk toevoegen.

Eet smakelijk!